Przeglądana Kategoria

Dania

Dania, Polecane

Pizza Toscana – Linguini

pizza-toscana-linguini-poznan

W Linguini, czyli w restauracji hotelowej można zjeść dania eleganckie, smaczne i efektowne. Ale można również zjeść pizzę, która nieco do reszty karty nie pasuje. Faktem jednak jest, że pizza jest na baaardzo wysokim poziomie. Z dużą ilością dobrych składników, na dobrym cieście – na pewno nie jest to fast food. Ja wybrałam Toscane, gdzie dodatkami był parmezan, włoska polędwica, pomidorki koktajlowe, sos i ser i rukola. Idealnie nie było, ale było na pewno blisko ideału. Ciasto cieniutkie, chrupiące – nie mam do niego żadnych zastrzeżeń. Polędwicy mnóstwo, na każdym kawałku conajmniej 3 plastry. Bardzo smaczna, wyrazista, grała zdecydowanie pierwsze skrzypce. Pomidorki chyba najlepsze jakie jadłam w tym roku, a więc…

Czytaj dalej ...

Dania, Polecane

Chłodnik z botwinki z jajkiem i tarta z botwinką i orzechami włoskimi- Limonka cafe & lunch (zamknięte)

chlodnik-limonka-poznan

Dzisiejszy wpis dotyczy wyjątkowo dwóch dań, a to dlatego że są to tzw. dania tygodnia – czyli dania, które można zjeść tylko w danym tygodniu. Obie propozycje okazały się bardzo udane – chłodnik najlepszy jaki jadłam w tym roku, z kolei tarta najlepsza jaką jadłam w Limonce. Chłodnik gęsty, dobrze doprawiony, z dużą ilością warzyw i o niesamowitym kolorze. Do tego w końcu udało mi się trafić na chłodnik podany z jajkiem, o którym w innych restauracjach zdaje się zapomniano. Do tego góra koperku – pycha! Tarta bardzo ciekawa, z dużą ilością orzechów, które też były najbardziej wyczuwalnym składnikiem. Bardzo smaczna, chociaż gdybym nie wiedziała, to nie zgadłabym, że jest z…

Czytaj dalej ...

Dania, Polecane

Filletto Balsamico – Linguini

Stek-balsamico-linguni-poznan

Filletto Balsamico, czyli stek z sosem balsamico na grzance, z rukolą, pomidorkami koktajlowymi i pieczonymi ziemniakami. Miałam nadzieję na danie chociaż w połowie tak smaczne jak sobie wyobrażałam, a otrzymałam coś co przewyższyło wszelkie moje wyobrażeni i to bardzo. Stek bezbłędny, nigdy w życiu nie jadłam lepszego; Właściwie ciężko byłoby mi uwierzyć w lepszy stek 🙂 Nigdy niczego lepszego nie jadłam, a przynajmniej nie w dorosłym życiu. Całe danie było bezbłędne. Mięso delikatne, soczyste, wysmażone tak jak chciałam, mięciutkie. Wyglądało tak idealnie, że aż nie chciało się wierzyć, że jest prawdziwe (zdjęcia nie oddają tego piękna w pełni) 🙂   Na steku położono gałązkę świeżego rozmarynu, aromat niezwykły, a i smak cudowny.…

Czytaj dalej ...

Dania, Polecane

Lamb Kofte – Taverna Artemis (zamknięte)

lamb-kofte-ziemniaki-po-grecku-taverna-artemis-poznan

W menu Artemisa zmiany – już nie ma skomponowanych gotowych dań, ale trzeba samemu wybrać dodatki i danie główne. Niby pozytywnie, bo jest spory wybór – frytki, ziemniaki, pieczywo, warzywa gotowane, sałtaki, surówki, szpinak, ale z drugiej strony ceny poszły w górę. Wydaje mi się, że wraz ze wzrostem ceny zwiększyły się również porcje, co znowu przemawia na plus, ale jednak nadal trzeba za wypróbowane już dania zapłacić kilka złotych więcej. Zresztą też inaczej czyta się kartę gdy uświadomimy sobie, że za 4 maleńkie kotleciki mamy zapłacić trzydzieści parę złotych. Przełknęłam jednak tę zmianę i udało mi się w końcu coś wybrać. Wybór: Lamb Kofte, czyli kotleciki baranie z miętą (4…

Czytaj dalej ...

Dania, Polecane

Krem czosnkowy z chipsem z szynki parmeńskiej i rosą bazyliową – Pod Pretekstem

krem-czosnkowy-pod-pretekstem-poznan

Zupa kusi piękną nazwą, intryguje rosą, zachęca chipsem – po prostu nie mogłam się oprzeć. To co dostałam trochę odbiegało od tego co sobie uprzednio wyobraziłam, ale na szczęście jakiegoś ogromnego rozczarowania nie było. Rosa bazyliowa okazała się po prostu aromatyzowaną oliwą, którą polano zupę przed podaniem; chips został wrzucony niestety do zupy co sprawiło że rozmiękł kompletnie, a do tego trudno było go zjeść, zaś po jego wyjęciu objętość zupy zmniejszyła się o połowę, ale poza tymi niedociągnięciami było bardzo smacznie. Bazylii tam raczej wyczuć się nie dało, za to szynka parmeńska podzieliła się z zupą przyjemnym aromatem, także nie rozmokła na darmo. Jeśli chodzi o samą zupę, to muszę…

Czytaj dalej ...

Dania, Polecane

Spaghetti Trito Aromatico – Valpolicella

spagheti-al-trito-aromatico-valpolicella-poznan

Czyli spaghetti ze szparagami, szynką parmeńską i mozzarellą w sosie szafranowo śmietanowym. Połączenie świetne, całe danie bardzo udane! Duża porcja, odpowiednia proporcja dodatków, sosu i makaronu no i doskonały smak! Danie pięknie się prezentuje, same żywe kolory i niesamowity aromat. Niby proste danie, a jednak właśnie takie na które można wydać trochę więcej i na nie od czasu do czasu wracać. W sosie się po prostu zakochałam, do dziś zastanawiam się co mu nadało tak wyrazisty smak i nie potrafię sobie odpowiedzieć na to pytanie. Niczego za mało, niczego za dużo – idealnie przyprawiony, po prostu idealny! Danie zdecydowanie warte polecenia! Jeśli chodzi o cenę, to faktycznie jest trochę wysoka jak…

Czytaj dalej ...

Dania, Polecane

Tuńczyk grillowany – Cactus Factoria

tunczyk-grillowany-cactus-factoria-poznan

Zdecydowanie dania główne w Cactus Factorii są perfekcyjne. Zawsze dobrze przyrządzone, nigdy nie są dziełem przypadku, wiem czego mogę się spodziewać i wiem, że czegoś pysznego. Tym razem ryba, tuńczyk dokładniej. Tuńczyka w restauracji jadłam raz i smakował jak podeszwa. Ten był zdecydowanie inny – wiadomo, mocno mięsny, ale jednak delikatny i kruchy, mięso nie było wysuszone na wiór, czyli dobrze. Do tego na talerzu znalazły się grillowane warzywa: bakłażan, cukinia oraz czerwona i żółta papryka i pieczony ziemniak z masełkiem czosnkowym. Miłymi dodatkami była również pieczona połówka cytryny oraz słodki sos balsamiczny. Jedyne czego mi nieco brakowało to sól, reszta idealna. Każdy szczegół przemyślany tak, że jedzenie było jedynie przyjemnością…

Czytaj dalej ...

Dania, Polecane

Pizza salami – Bazylia & Oregano

pizza-salami-bazylia-i-oregano-poznan-kawalek

I jest pysznie! Zdecydowanie lepsza niż pizza, którą jadłam wcześniej w tym miejscu. Zniknął smak i zapach drożdży, a także surowe ciasto 🙂 Pizza prosta i smaczna. Mało składników, tak jak lubię, ciasto cienkie, chrupiące, a wewnątrz lekko puszyste. W porównaniu z tym co było wcześniej, różnica jest ogromna! Czuć świeżość tej pizzy, dobre składniki, dobry sos własnej roboty. Mając taką pizzę ma się naprawdę duży magnes na klientów. Ja będę wracać, Bazylia & Oregano ze swoją  pizzą trafia na moją listę pod tytułem „najlepsza pizza w Poznaniu” i jest w pierwszej piątce. Jest smaczna, a przy tym wyróżnia się czymś, jest charakterystyczna, nie ginie na tle wyrobów innych pizzerii. Dobre ciasto…

Czytaj dalej ...

Dania, Polecane

Zupa stracciatella – Bazylia & Oregano

zupa stracciatella

Zupa stracciatella to wcale nie zupa z czekoladą, ale rosół z kluseczkami z parmezanem. Ciekawe danie, pierwszy raz jadłam coś takiego. Wyglądem nie powala, zdaję sobie z tego sprawę, ani kolor, ani kluseczki nie są zachęcające, ale za to smak niezwykły. Właściwie każda łyżka smakowała inaczej. Z początku zupa smakowała jak mocny rosół, nie jakaś tam woda, ale porządny wywar. Kluseczki były jeszcze zwarte, mocno serowe. Z czasem smak zupy i kluseczek się zmieniał – w połowie talerza zupa miała zdecydowany smak parmezanu, a kluseczki przestały być tak ostre i serowe. Fajnie się jadło to danie, nie było nudne, zaskakiwało smakiem, a zupa z każdą łyżką była smaczniejsza. Zupa do zjedzenia…

Czytaj dalej ...

Dania, Polecane

Tarta z salami – Limonka cafe & lunch (zamknięte)

tarta-z-salami-limonka-poznan

Mnóstwo osób już mi polecało jedzenie z Limonki, już dłużej zwlekać nie mogłam, skorzystałam więc z dobrodziejstwa jakim jest Foodie Card i wybrałam się na szybki lunch. Trochę się obawiałam, szczególnie że widziałam jak moja tarta wędruje do mikrofalówki, a jakoś tak mikrofalówkowe jedzenie do mnie nie przemawia. Ale moje obawy okazały się zdecydowanie nieuzasadnione – tarta była naprawdę smaczna. Chyba najlepsza jaką jadłam w Poznaniu, a przy tym chyba najtańsza! Porcja z kartą Foodie kosztowała mnie 4 zł! Tarta idealna na lekki lunch, nie za duża, nie za mała – własnie takiej się spodziewałam.  Danie podawane ze smaczną, świeżą sałatką i sosem balsamicznym. A co sprawia że tarta jest taka…

Czytaj dalej ...