Dania, Miejsca, Opisy miejsc, Plewiska, Polecane, Poza Poznaniem, Restauracje

Sezonowa Figa

figa-restauracja-poznan

Dziś chciałabym powiedzieć Wam o Fidze, o której pewnie niewiele osób słyszało. Restauracja ta znajduje się hen daleko, przypadek raczej Was tam nie zawiedzie. Plewiska – właśnie tam, może w niezbyt uroczym miejscu, ale na pewno urokliwa sama w sobie znajduje się Restauracja Figa, której szefem kuchni jest Lech Pluciński. Potrawy w Fidze przygotowywane są z sezonowych składników, a menu jest zmienne jak pory roku. Poza tym jest też zaskakujące, ale o tym za chwilę.

Samo miejsce jest eleganckie, ale nowoczesny. Idealne na spotkania mniej i bardziej zobowiązujące. Atmosferę tego miejsca określiłabym jako neutralną w pozytywnym znaczeniu – myślę, że trafi w każdy gust ze względu na minimalizm i wysmakowany wystrój, który cały czas pozostaje jedynie tłem. Obsługa jest miła i profesjonalna – pasująca do hotelowej restauracji, w której spotkać mogą się przeróżne osoby.

Przechodząc do jedzenia od razu może powiem, że tego co opisuję w karcie już w większości nie ma, jednak jeśli chodzi o dania główne i przystawki, to były idealne – trudno mi uwierzyć, że w nowym menu mogą pojawić się jakieś wpadki. Tym co nadal można jednak znaleźć w menu jest tarta z czerwoną cebulą, mozzarellą, suszonymi pomidorami, rukolą i pesto – smaki dobrane idealnie i idealnie skomponowane, nic dziwnego, że danie nadal jest podawane w restsuracji. Ja jednak jestem fanką zup, a ta serwowana w Fidze była idealna – krem z topinamburu z tortellini grzybowym. Krem delikatny, a jednocześnie pełen wyrazistych smaków i bardzo aromatyczny, a grzybowe tortellini wspominam do dziś – nigdy nie miałam okazji jeść czegoś tak absolutnie grzybowego, smak wydobyty do ostatniej kropli!

Dania główne również bardzo smaczne – jedliśmy kurczaka i steki, na plus zdecydowanie coś co się nie udaje w 80% – zamówiliśmy 3 steki, o 3 stopniach wysmażenia i faktycznie każdy z nich był idealny, ani jednej wpadki. Mięso, dodatki, sosy – wszystko smaczne i aromatyczne. Same dania były dość klasyczne, ale każde miało w sobie jakiś smaczek, który nadawał mu zupełnie innego charakteru, niż można by się spodziewać. Jedyne zastrzeżenia pojawiły się podczas deseru..

Byliśmy naprawdę zaskoczeni, że po tak dobrych przystawkach i daniach otrzymaliśmy desery co najwyżej przeciętne. Nie były świeże. Może 2 dni wcześniej były smaczne, kto wie. Ciasta suche, bezy twarde, a pieczone jabłka na tyle chłodne, że nawet nie rozpuściły się na nich lody. Słodkości w Fidze polecić nie możemy.

Gorąco za to polecamy wszystko inne 🙂 Desery nie były w stanie popsuć pozytywnego wrażenia – dania w Fidze są na naprawdę wysokim poziomie, moim zdaniem jedne z lepszych w Poznaniu. Pięknie wyglądające, ale przede wszystkim pełne smaku i dobrze skomponowane. Polecamy!

Tarta z czerwoną cebulą, mozzarellą, suszonymi pomidorami, rukolą i pesto – 18 zł
Krem z topinamburu z grzybowym tortellini – 15 zł
Pierś z kurczaka z warzywami – 38 zł
Rib-eye stek z domowymi frytkami i warzywami – 59 zł
Deser Pawłowej – 18 zł
Tarta migdałowa – 16 zł
Zapiekane jabłka – 18 zł
Ciastko czekoladowe – 18 zł

Restauracja Figa
ul. Grunwaldzka 512, Plewiska
WWW: http://www.figarestauracja.pl/

Otwarte od poniedziałku do piątku od 8 do 21, w weekendy od 12 do 21

Zobacz także

Sezonowa Figa - Opinie i komentarze

  • Reply ciasto 12 czerwca 2014 at 01:00

    pysznosci:) pozdrawiam

  • Reply Marta 26 czerwca 2014 at 20:32

    Konkurs z okazji tygodnia brytyjskiego w Lidlu! Szczegóły: http://www.magiccookingtime.pl/2014/06/konkurs-z-okazji-tygodnia-brytyjskiego.html

  • Reply Ania 30 sierpnia 2014 at 21:39

    Również polecam! restauracja pieknie urządzona, bardzo miło się tu spędza czas. Szef Kuchni zaskakuje nas za każdym razem, ostatnio tortellini oraz sandacza poezja.

  • Dodaj komentarz