Grunwald, Opisy miejsc, Pizzerie, Polecane, Restauracje

Skarbiec smaków

Trudno znaleźć dobre jedzenie na telefon, nawet najlepsze, ulubione w trakcie transportu zwykle wiele traci. To co miało być chrupiące robi się gumowe, to co ciepłe - zimne, ładne - brzydkie, i tak dalej. Jedzenie w plastikach traci też swój urok, ciężko się nim delektować i czerpać z jedzenia przyjemność. Dla mnie zamawianie jedzenia to ostateczność i coś, czego unikam jak tylko mogę. Skarbiec Smaków, to jedna z najlepiej ocenianych restauracji na portalu pizzaportal.pl, gdyby nie to pewnie nie zainteresowałaby mnie niczym innym - przeciętnie prezentujące się menu - pizze, makarony, dania obiadowe, naleśniki; na pierwszy rzut oka - typowa pizzeria "na dowóz". Ale oceny przecież nie wzięły się znikąd! Na potrzeby testu zamówiliśmy sałatkę królewską (Szynka parmeńska, sałata lodowa, ser pleśniowy, orzechy włoskie, rukola, bazylia, pomidor, sos), pizzę Karo (czosnek, rukola, oliwki czarne, pomidory, ser mozarella, szynka parmeńska, sos) oraz zapiekankę Spinaci (szpinak, śmietana, czosnek). Już na wstępie zdziwił nas krótki czas oczekiwania - niecałe 40 minut, wszystko przyjechało ciepłe, pizza nie sparzyła się w pudełku, a po otwarciu wszystkie dania prezentowały się jak trzeba. Najgorzej zwykle wypadają sałatki (co zresztą jest bardzo ciekawe, bo zrobienie poprawnej sałatki nie jest niczym skomplikowanym), a tu zaskoczenie - sałatka naprawdę dobra. Duża, różnorodna, z dobrym dressingiem, do tego dwie ciepłe bułeczki. Zaskoczyła nas za to forma zapiekanki - zrobiona ze spaghetti, a więc po prostu wypchana makaronem. Szpinaku wydawało się być niewiele, wyglądem przypominała bardziej sałatkę makaronową. Smak jednak okazał się pozytywną niespodzianką numer 3 - dobrze doprawiona, szpinak wyczuwalny, nie za dużo sosu, a dużo smaku i aromatu. Co prawda z powodu takiego, a nie innego wyboru makaronu danie było bardzo ciężki i nawet mała porcja jest zdecydowanie zbyt duża dla przeciętnego żołądka, ale do smaku nie ma zastrzeżeń. Na koniec pizza. Minusem było to, że małej pizzy nie można było zamówić na cienkim cieście. Zamówiliśmy na normalnym, z pewnymi obawami. Faktycznie - wolimy pizzę na cieńszym spodzie niż otrzymaliśmy, ale tego się spodziewaliśmy. Smak ok, choć ciasto mogłoby być bardziej chrupiące. Nie mam większych zastrzeżeń - kwestie techniczne (grubość, równomierność, wielkość brzegów itd.) w porządku, smak na plus, nawet rukola nie zwiędła w trakcie transportu. Przypuszczam, że zjedzona zaraz po upieczeniu byłaby dużo smaczniejsza, ale było naprawdę przyzwoicie. Skarbiec Smaków jako jedzenie na dowóz mogę spokojnie polecić. Widać, że nie oszczędzają na jakości składników, dowóz jest szybki nawet w odległe miejsce. Ceny jak najbardziej adekwatne. Czego chcieć więcej? Nie dziwią mnie wysokie oceny, ani to że restauracja znalazła się w Top Takeaway, rankingu pizzyportal prezentującym 100 najlepszych restauracji pod względem jakości, popularności oraz najlepszych ocen zamawiających. Sama również wystawiam wysokie oceny.

pizza-portalTrudno znaleźć dobre jedzenie na telefon, nawet najlepsze, ulubione w trakcie transportu zwykle wiele traci. To co miało być chrupiące robi się gumowe, to co ciepłe – zimne, ładne – brzydkie, i tak dalej. Jedzenie w plastikach traci też swój urok, ciężko się nim delektować i czerpać z jedzenia przyjemność. Dla mnie zamawianie jedzenia to ostateczność i coś, czego unikam jak tylko mogę.

Skarbiec Smaków, to jedna z najlepiej ocenianych restauracji na portalu PizzaPortal.pl, gdyby nie to pewnie nie zainteresowałaby mnie niczym innym – przeciętnie prezentujące się menu – pizze, makarony, dania obiadowe, naleśniki; na pierwszy rzut oka – typowa pizzeria „na dowóz”. Ale oceny przecież nie wzięły się znikąd!

Na potrzeby testu zamówiliśmy sałatkę królewską (Szynka parmeńska, sałata lodowa, ser pleśniowy, orzechy włoskie, rukola, bazylia, pomidor, sos), pizzę Karo (czosnek, rukola, oliwki czarne, pomidory, ser mozarella, szynka parmeńska, sos) oraz zapiekankę Spinaci (szpinak, śmietana, czosnek). Już na wstępie zdziwił nas krótki czas oczekiwania – niecałe 40 minut, wszystko przyjechało ciepłe, pizza nie sparzyła się w pudełku, a po otwarciu wszystkie dania prezentowały się jak trzeba.

 

Najgorzej zwykle wypadają sałatki (co zresztą jest bardzo ciekawe, bo zrobienie poprawnej sałatki nie jest niczym skomplikowanym), a tu zaskoczenie – sałatka naprawdę dobra. Duża, różnorodna, z dobrym dressingiem, do tego dwie ciepłe bułeczki. Zaskoczyła nas za to forma zapiekanki – zrobiona ze spaghetti, a więc po prostu wypchana makaronem. Szpinaku wydawało się być niewiele,  wyglądem przypominała bardziej sałatkę makaronową. Smak jednak okazał się pozytywną niespodzianką numer 3 – dobrze doprawiona, szpinak wyczuwalny, nie za dużo sosu, a dużo smaku i aromatu. Co prawda z powodu takiego, a nie innego wyboru makaronu danie było bardzo ciężki i nawet mała porcja jest zdecydowanie zbyt duża dla przeciętnego żołądka, ale do smaku nie ma zastrzeżeń.

Na koniec pizza. Minusem było to, że małej pizzy nie można było zamówić na cienkim cieście. Zamówiliśmy na normalnym, z pewnymi obawami. Faktycznie – wolimy pizzę na cieńszym spodzie niż otrzymaliśmy, ale tego się spodziewaliśmy. Pizza dobra w smaku, choć ciasto mogłoby być bardziej chrupiące. Nie mam większych zastrzeżeń – kwestie techniczne (grubość, równomierność, wielkość brzegów itd.) w porządku, smak na plus, nawet rukola nie zwiędła w trakcie transportu. Przypuszczam, że zjedzona zaraz po upieczeniu byłaby dużo smaczniejsza, ale było naprawdę przyzwoicie.

Skarbiec Smaków jako jedzenie na dowóz mogę spokojnie polecić. Widać, że nie oszczędzają na jakości składników, dowóz jest szybki nawet w odległe miejsce. Ceny jak najbardziej adekwatne. Czego chcieć więcej? Nie dziwią mnie wysokie oceny, ani to że restauracja znalazła się w Top Takeaway – Najlepsze Restauracje, rankingu PizzyPortal.pl prezentującym 100 najlepszych restauracji pod względem jakości, popularności oraz najlepszych ocen zamawiających. Sama również wystawiam wysokie oceny.

Pizza Karo – 28,90 zł
Spaghetti Spinaci – 9,50 zł
Sałatka królewska – 17,90 zł

Zobacz także

Skarbiec smaków - Opinie i komentarze

  • Reply iga 21 lutego 2019 at 21:31

    brzmi super, jednak ostatnio poznalam Hanka Cafe Lunch, i zrobila wsrod moich znajomych niezla furrore bardzo tanio i smacznie , to jest prawdziwy skarbiec smakow

  • Reply Arkadiusz 25 czerwca 2015 at 13:04

    Trochę już mało aktualna ta baza. Patrząc na dynamicznie zmieniający się rynek gastronomi serwującej pizze. Osobiście mi smakuje w Al Capone http://www.alcapone.com.pl
    Dobrą mają także w skarbiec smaków tak jak w temacie oraz w linguine. Polecam sprawdzić te pizzerie.

  • Reply verona 9 grudnia 2014 at 21:43

    Bardzo ciekawa recenzja. Będę wpadał tu częściej. Uwielbiam, gdy mogę znaleźć w necie zdjęcie danego dania zanim je zamówię, bo nie lubię niespodzianek 😀

    Faktycznie restauracja świetna. 70% jedzenia na wynos którego zamawiam (a zamawiam dość często) jest właśnie ze skarbca. Mój najczęstszy wybór to kebab z pieczonymi ziemniakami (ziemniaczki świetne, surówka nieziemska a mięso lepsze niż w gdziekolwiek indziej niż próbowałem). Raz jadłem De Volaille i również polecam bo pył spory i chrupiący (ta sama surówka i ziemniaczki). Frytek akurat nie polecam, bo zamówiłem je tylko raz i przyjechały jakieś takie miękkie i nijakie.

    Ale największym plusem jest zdecydowanie dowóz, bo nie muszę myśleć 1-2h do przodu jak często u innych, tylko jestem głodny, nie mam czasu na zabawy w kuchni więc szybko zamawiam. Zwykle mieszczą się w 20-40 w moim przypadku (a nie mają aż tak blisko). Rekord to był 17 minut (przy 45 planowanych), miałem wtedy słuchawki na głowie bo myślałem, że jeszcze trochę poczekam, i przez to rozwoziciel musiał do mnie dzwonić na tel :p

    Oczywiście nie będę ich przechwalał bez końca. Raz mnie bardzo zawiedli, bo mięsa było mało i do tego w dużej części całkowicie spalone. Po tym incydencie nie zamawiałem przez 2 miesiące bo mi obrzydło, ale potem spróbowałem ponownie i już wszystko było OK.

  • Reply Nanako 17 listopada 2014 at 12:07

    Szczerze mówiąc jeśli chodzi o pizze której nie jestem jakimś wielkim zwolennikiem to jadam je tylko w jednym miejscu. Bistro Szyperka które znajduje się nieopodal rynku na Szyperskiej. Po prostu tam pizza smakuje zupełnie inaczej niż w tych wszystkich sieciówkach po prostu jest smaczna. Oczywiście to moje subiektywne zdanie. Ewentualnie adres http://bistroszyperska.pl/

  • Dodaj komentarz